Minute za kmetijstvo in podeželje
Svetovni dan čebel je Organizacija združenih narodov v New Yorku na pobudo Čebelarske zveze Slovenije iz leta 2014 in z velikem naporom cele Slovenije ter s soglasno podpro vse svetovne politike potrdila 20. decembra 2017. Prvo praznovanje smo imeli 20. maja 2018 v Žirovnici, rojstnem kraju Antona Janše, 20. maj je namreč njegov datum rojstva in na ta dan praznujemo svetovni dan čebel. Cilj svetovnega dne čebel je zaščita čebel in drugih opraševalcev.
Minute za kmetijstvo in podeželje
Svetovni dan čebel je Organizacija združenih narodov v New Yorku na pobudo Čebelarske zveze Slovenije iz leta 2014 in z velikem naporom cele Slovenije ter s soglasno podpro vse svetovne politike potrdila 20. decembra 2017. Prvo praznovanje smo imeli 20. maja 2018 v Žirovnici, rojstnem kraju Antona Janše, 20. maj je namreč njegov datum rojstva in na ta dan praznujemo svetovni dan čebel. Cilj svetovnega dne čebel je zaščita čebel in drugih opraševalcev.
Kmetijska oddaja
V oddaji smo odstrli zgodovinski pogled na slovenska prizadevanja za razglasitev 20. maja za Svetovni dan čebel. Naš gost je bil čebelar Pavel Zdešar. V drugem delu oddaje pa smo govorili o težavah poljedelcev, ki jim jih na nekaterih območjih Slovenije povzročajo sovke. Naša gostja je bila Marija Kalan, specilalistka s Kmetijsko gozdarskega zavoda Kranj.
Kmetijska oddaja
Svetovalnica
Poletje je pred vrati in morda kdo med vami razmišlja o odhodu na pot z avtodomom. V oddaji lahko slišite nekaj koristnih napotkov podpredsednika Caravaning kluba Slovenija Luciana Miloka.
Pogovor o
Spregovorili smo o zadnjih dnevih druge svetovne vojne v Sloveniji. O razlogih, zaradi katerih je toliko naših družin odšlo na Koroško in v Italijo. Kako so preživljali prve tedne, mesece in leta begunstva? Kaj smo o tem kot narod izgubili? Govorili smo o vrnjenih in pobitih. Tudi o tem, kako je en totalitarni režim zamenjal drugega; kako so taborišča, ki so jih uporabljali Nemci, prevzeli novi oblastniki in jih napolnili z idejnimi in političnimi nasprotniki. Sogovorniki so bili dr. Helena Jaklič, dr. Monika Kokalj Kočevar in Franci Žnidar.
Program zadnjega tedna
Posnetek programa Radia Ognjišče dne 20. maj 2025 ob 05-ih
Doživetja narave
V duhu 10. obletnice okrožnice Laudato si papeža Frančiška smo se odpravili v planinski svet z uporabo javnega potniškega prometa. Kako nam pri tem lahko pomaga aplikacija planinske zveze, ki tudi sicer postaja vse boljši pripomoček za načrtovanje planinskih izletov? In ali je danes sploh mogoče (pre)živeti brez osebnega avtomobila, tudi če prosti čas pogosto namenimo obiskovanju gora? Naša gosta sta bila urednik za kartografijo pri PZS Andrej Stritar in ljubiteljica gorskega teka Deja Jakopič.
Kmetijska oddaja
Najprej smo se ustavili ob vprašanjih znižanja varstvenega statusa volka v okviru Direktive EU o habitatih. O tem je v imenu SKS kritično spregovoril mag. Stane Bergant, visokogorski ekološki kmet iz Kokre. V drugem delu pa smo povabili v Leskovec nad Šentjanžem, kjer bo v soboto 24. maja blagoslov traktorjev in prikaz delovanja kmetijske tehnike za spravilo krme z gorskih območij.
Kulturni utrinki
Gostili smo organistko Polono Gantar. Predstavila je koncert Sakralnega abonmaja z naslovom Rože za Marijo. V sredo bo namreč v uršulinski cerkvi sv. Trojice v Ljubljani slišati skladbe Stanka Premrla in njegovih sodobnikov.
Naš pogled
Jure Sešek je pogledal v misijone, se misijonarjem zahvalil za vse zglede, ki smo jih deležni tudi mi, ki njihovo delo občudujemo od daleč. Slišali smo radijsko slovo od misijonarja Danila Lisjaka, s katerim smo veliko sodelovali, pred tedni pa je v njegovi Ugandi sklenil svojo življenjsko pot.
Spominjamo se
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Kuhajmo s sestro Nikolino
Poslušalka je prosila sestro Nikolino za recept za izdelavo številk iz testa, ki jih vidimo ob različnih praznovanjih in jubilejih. Gre za kvašeno testo. Potrebujemo: ½ kg moke, 2 dag kvasa (lahko še malo manj), sol, 1-2 rumenjaka, malo sladkorja, 5 dag maščobe (mešanica masla in olja), mleko, ki ga prilivamo po občutku, da dobimo bolj gosto testo. Dobro ga moramo pregnesti. Po vzhajanju oblikujemo dolge, za prst debele svaljke in nato jih spletemo v kite. To položimo na pekač, na katerem je peki papir in nato previdno pomažemo z raztepenim jajcem. Če pa bi radi naredili številko ali drug vzorec, ki ga bomo položili na kruh, pa naredimo maso iz moke in vode.